Pinki utrinki

Utrinki s pinki kolesarjenja po južnoestonskih gričih

8. marec, dan žensk. Barve. Materialno so elektromagnetno valovanje, vitalno so čustva, mentalno kategorije, tudi družbeno-spolni kodi. Jaz sem šel na pinki. Rožnato. Ker izraža dušno valovanje, ki je eden globljih delov mene-sveta. Nasproti vozeči avtomobilisti v vozilih brezbarvnih barv včasih rahlo šokirani.

Bil je dokaj topel dan za estonski marec. 10 stopinj Celzija. Zima izgublja moč, a se še ne da. Klic se je sestavil v letos najdaljšo solo kolesarsko turo, 106 km valovanja pokrajine. Izziv, ker pozimi moje vožnje redko dosegajo 50 km.

Ob magistralki napis "Kmečka prodajalna 10-18 sreda-nedelja". Lokalni estonski kmet lučaj stran prodaja sveže mleko. Če mleku dodaš malo rdeče strasti, se rodi rožnata.

Druga tretjina ture proti kraju Karilatsi, kjer gojijo sladkovodne losose, postreže z nekaj strmimi špicami, ki se proti vrhu zašilijo malo čez 10% naklon. Tu večkrat poteka spomladanski kolesarski maraton, estonska različica slovenske Franje.

Na vrhu enega od vzponov, ki je odet v borov gozd, litoželezna peč za žar in velika lesena miza s klopmi in zajetno streho. Delo estonske državne uprave za gozdove.

Više ko grem, več je snega in ledu. Na najstrmejših cestnih odsekih, ki imajo za povrh še prečni nagib, je kolesarjenje hoja po vrvi. Bil sem brez ježevk. Lamelne zimske pnevmatike (50x584), previdnost, izkušnje in potrpežljivost so bile tokrat dovolj, da sem jo odnesel brez padca.

"Losova skala", nema priča iz poganskih časov, ko so na njej opravljali žrtvene obrede. Na pol poti med Karilatsijem in Ihamarujem.

Kakih sedem hiš precej vsaksebi ali estonska "vas" Ihamaru bogu za hrbtom, kjer strežejo najboljše pice v (južni) Estoniji. Kosajo se s picami, ki ju Italijana pečeta v Tartuju. A kdor hoče okusiti ihamarujske pice, mora najprej živ prečiti tole zajetno ledeno ploskev, ki bi rumene barve spominjala na debelo plast na pici stopljenega sira. Picerija se imenuje "Pizza olive", kar gre Slovencem celo laže v uho kot Estoncem (estonsko OLIIVID = slovensko OLIVE).

Le kdo bi si upal odreči železnemu velikanu, ko se mu zahoče zajahati kolo.

Prvič v življenju sem kolesaril s posebno kolesarsko torbo, napolnjeno s hrano. Sedem litrov prostornine je bilo več kot dovolj za dve banani, pomarančo, šest riževih vafljev z medom, rozine, temno čokolado z mandlji, dve manjši plastenki vode, mobilnik, WC-papir, ključ in imbuse.

Tik pred krajem Valgjärve sem se povzpel na najvišjo točko ture, ki se ponaša ("sramuje"?) z 206 m nadmorske višine ("nižine"?), nato pa se spustil do najbolj vprašljive točke ture. Upal sem, da so uspeli asfaltirati 5 km makadamski odsek, ki se začne tule. Očitno niso. Kar je videti na sliki, je avtocesta v primerjavi s tem, kar me je čakalo za prvim ovinkom in nato več ali manj vseh 5 km: koktejl globokega in razritega blata, peska, vode, ledene brozge in trdega valovitega ledu. Ta koktejl je celoten pogonski sklop kolesa spremenil v stroj za mletje peska.

Takole je eden tipičnih vzponov današnje ture izgledal 21.8.2016, ko še ni bil asfaltiran.

Takole pa je isti vzpon izgledal danes, 2 leti 6 mescev in 18 dni kasneje, v asfaltni preobleki. Slikano z nekoliko višjega mesta kot na predhodni sliki.

Kraj Maaritsa s pravoslavno cerkvijo v ozadju in štorkljinim gnezdom v srednjem planu. Estonci imajo menda največ štorkelj na človeka na svetu. Tu se je začela po kilometrih zadnja tretjina, po času pa zadnja petina ture: moči je še ostalo in z vetrom v hrbet je po gladki magistralki kljub zimskim pnevmatikam hudo letelo vse do Tartuja.

Doma. Blatniki delajo čudeže, torbe se blato praktično ni dotaknilo, največ peska se je zažrlo v pogonski sklop.

V resnici bolj utrujen, kot je morda videti na sliki. A kar je po vsem ledu bistveno: še vedno vertikalen in v enem kosu.

Povezava do karte ture:

https://www.strava.com/routes/17467018

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags